Ik vind het heel fijn dat deze docentenopleiding een praktijkopleiding is. Als kapster ben ik graag aan het doen. Dus praktijk past beter bij mij dan alleen maar theorie. Dan blijft het beter hangen en kun je ook goed voelen bij jezelf.

Vanaf mijn 16e deed ik al aan yoga, maar bij De Yogaschool in Hoogvliet maakte ik voor het eerst kennis met Integrale Yoga. Toen dacht ik: JA, dit is het, nu hoef ik niet meer verder te zoeken. Al vrij snel attendeerde de docent Jacqueline Rantong mij op een open dag van de opleiding bij Integrale Yoga Rotterdam. Toen ik binnenstapte op de open dag voelde ik gelijk dat er een prettige energie hangt, dat gevoel staat me nog steeds bij. Het was zo’n gevoel van thuiskomen.

Het is heel prettig dat je op een opleidingsdag verschillende docenten krijgt en ook dat je voor de hathayoga in deel 2 een andere docent krijgt dan in deel 1, omdat je van de ene dit oppakt en van de ander weer eens dat.

Er is veel aandacht voor de werkingen van de houdingen, maar ook bijvoorbeeld voor hoe je mediteert en hoe je meditatieles kunt geven. Ik wist niet dat er zoveel manieren van mediteren waren. Je gaat er steeds dieper in en maakt zelf een hele ontwikkeling mee. Dat is zo leuk aan een praktijkopleiding, dat alles op jezelf doorwerkt en inwerkt.

De verhouding tussen de verschillende lessen is heel goed. Zo is er ruim tijd voor de hatha yoga, zodat je vragen kunt stellen en rustig alle houdingen kunt doornemen en oefenen.

De lessen van Lopamudra vind ik echt heel interessant. Eerst ‘s ochtends de theorie/yogafilosofie. Later in de middag de lessen voor innerlijke ontwikkeling. Dat vind ik zo’n waardevolle les. Ik wist van tevoren natuurlijk niet wat ik me daarbij voor moest stellen. Heel fijn dat die erbij zit!

Ik heb geleerd dat je Integrale Yoga echt toe kunt passen op het leven, buiten het centrum. Het houdt me positiever en ik kan beter mijn energie bij me houden.

Wekelijks geef ik drie yogalessen in Hoogvliet, maar pas het ook toe in de gesprekken met bijvoorbeeld mijn kappersklanten. Regelmatig vragen ze me om advies. Ze vinden het fijn om met me te praten. Door me af te stemmen komt er een ingeving van wat ik kan vertellen en dat helpt hun kennelijk. Dat komt echt wel door de yoga.

Claudia, 43 jaar
Yogadocent bij
Claudia’s Haar en Yoga in Hoogvliet