We interviewen Zahra, een creatieve duizendpoot die het liefst heel veel nieuwe dingen tegelijk doet. Zo begon ze een jaar geleden ook aan de docentenopleiding bij ons, toen nog niet wetende dat ze daar erachter zou komen dat yoga haar leven een stuk rustiger zou maken.

Waarom heb je gekozen voor een yoga docentenopleiding bij Integrale Yoga?
Nou, dat is misschien een beetje een stom antwoord, maar omdat het heel dichtbij was😉
Vanuit een bepaalde subsidie van de gemeente mocht ik iets gaan doen en ik dacht “oh, ik kies voor yoga om me te verdiepen” en toen heb ik echt gekeken wat het meest dichtbij was voor mij. Maar kennelijk was dat toch de goeie roeping, want het paste heel erg bij mij.

Ik had natuurlijk wel eerst gebeld met Lopamudra en zij vroeg me toen ook waarom ik deze opleiding had gekozen. En toen ik zei “omdat het heel dichtbij is” vroeg ze “maar weet je wel dat dit ook een geestelijke opleiding is?” Dat wist ik eigenlijk niet, maar daar had ik wel heel erg veel zin in. Want ik was al best een tijd bezig met intellectueel spiritueel zijn.

Hoe heb je de lessen ervaren?
De eerste keer dat ik binnenkwam in de hatha yogales was het eerste wat ik dacht “waar is de spiegel?” ha ha
Ik vond het allemaal veel te traag gaan. We moesten na iedere oefening navoelen en dat vond ik echt helemaal niet chill, heel erg saai en zo, maar gaandeweg besefte ik dat het daar juist om gaat, dat het navoelen mega waardevol is. Als ik nu in de sportschool een yogalesje volg, dan vind ik het allemaal echt veel te snel gaan. Maar ik moest daar echt even in groeien.
Doordat ik meer ging voelen, begon ik ook te merken dat ik mijn lichaam alsmaar aan het overbelasten was met andere vormen van yoga en sporten. Ik had heel vaak pijn, maar ik dacht dat dat normaal was. De lessen hier hebben me geleerd dat je lichaam grenzen heeft en dat je daar ook vóór kunt blijven. Ik dacht dat ik heel veel lichaamsbewustzijn had, en dat heb ik ook, maar dat stukje van je grenzen voelen en daarnaar leren luisteren, dat heb ik hier echt in de eerste maanden geleerd.

De filosofielessen vond ik heel interessant. Ik was al wel langer bezig met dit soort teksten te lezen, dus de vorm, ingewikkelde zinnen, dat ligt mij sowieso. Maar ik vond het vooral fijn om er nu samen over te filosoferen, erover te praten en dan je eigen ervaringen daarin te verwerken, dan gaat het meer leven.
Het was leuk om kennis te maken met Sri Aurobindo. Ik was zelf helemaal fan van Krishnamurti en hier kwam alles samen.

Mediteren deed ik ook al, maar door erover te praten in deze lessen kwam ik erachter dat ik meer uiterlijk mediteerde, dan dat ik echt naar de stilte en de ervaring ging. Dus de hele begeleiding die we kregen in de meditatieles was heel fijn. Ik vond het ook wel moeilijk en wist niet dat er zoveel manieren van mediteren waren.

De ademlessen vind ik nog steeds heel lastig. Daar voel ik nog wel een beetje weerstand merk ik.

Wat ik heel fijn vond was dat het wat betreft het lesgeven niet vaststaat hoe je iets moet doen, dat het vooral gaat om leren wat jij́ voelt en dat je dat goed kan overbrengen. Het was niet zozeer van je moet zo en zo lesgeven. Dat had ik eigenlijk verwacht, dat we meer didactiek zouden krijgen. Maar ik heb echt geleerd dat lesgeven werkt vanuit je eigen rust. En als je het vanuit jezelf doet, vanuit wat jij voelt en je dat vertelt, op die manier guide, dat dat genoeg is. Dat dat heel waardevol is. En dat het er niet om gaat hoe het eruit ziet of dat je het precies volgens regels doet.

Op wat voor manier geef jij de yoga weer door?
Het was niet mijn insteek om zelf yogadocent te worden en toen we in het begin oefeningen moesten voordoen om te oefenen met lesgeven, dacht ik ook van: nee, dat is niet echt iets voor mij.
Maar toen ik het vaker ging doen en mijn rust kon vinden vond ik het toch wel leuk. In deel 2 moet je natuurlijk ook hele lessen gaan geven en toen merkte ik dat het me eigenlijk wel ligt. Ik ging ook lesgeven aan een aantal vriendinnen en dat werd heel goed ontvangen.
Op dit moment zie ik mezelf geen yoga geven op een yogaschool of zo. Maar ik pas het geleerde wel heel erg toe in mijn thuissituatie met mijn zoon. Hoe kalmer ik ben hoe kalmer hij is.