Vanaf mijn tienerjaren had ik spanningsklachten die ik onderdrukte om naar school te kunnen gaan en een sociaal leven te kunnen hebben. Dit was heel normaal voor mij. Na jaren van stress bleek ik te weinig energie te hebben om grote veranderingen in mijn leven op te kunnen vangen en kwam ik af en aan in overspanning en burn-out terecht. Ik kon dan niets anders meer dan slapen.

Een sterk innerlijk weten gaf mij richting en bracht mij zo’n 17 jaar geleden bij het centrum voor Integrale yoga. Hier volgde ik een proefles bij Soerya en ik was meteen verkocht. De yogaoefeningen maakten het lichaam ‘lichter’, de razende gedachten namen af en de emoties werden zachter. Ik vertrok na de les opgewekt en energiek.
Sindsdien ben ik nooit meer weggegaan en volgde elke week les. Door de yogaoefeningen klaarde het beetje bij beetje op en Integrale yoga is mijn weg geworden, waarop ik ruimte en handvatten blijf ontdekken die mij helpen balans te vinden.

Na een deel van de docentenopleiding te hebben afgerond mocht ik al lesgeven op het centrum. In de loop van de jaren kwamen er steeds meer mensen in mijn lessen met stress en burn-out klachten. Ondanks dat Integrale yoga een rustige vorm van yoga is, bleken de oefeningen voor deze doelgroep te zwaar en het idee kwam op om speciaal voor deze mensen een les te starten met oefeningen die nog meer gericht zijn op ontspanning en aandacht voor het bewust ervaren van de gevoelens in het eigen lichaam. Inmiddels is het lesprogramma voor deze doelgroep uitgebreid met een ademles én een yoga nidra les.

Door regelmatig nieuwe oefeningen uit te proberen en te voelen welke werking deze op mij hebben, ontstaan nieuwe lessen. Deze lessen probeer ik met mijn leerlingen uit en geven mij inzicht in wat wél werkt en wat niet werkt. Uit deze ervaringen, veel lezen, een aanvullende opleiding volgen en sparren met collega docenten, is de specialisatie Yoga bij Burn-out & Long Covid ontstaan.

Heb jij (als yogadocent of bijvoorbeeld in de hulpverlening) te maken met deze doelgroep? En wil je meer leren over hoe je mensen in een Burn-out en met Long Covid kunt begeleiden in hun herstel?
In deze specialisatie gaan we uitgebreid in op de achtergronden van stress, Burn-out en Long Covid.
Je gaat zelf ervaren hoe verschillende oefeningen kunnen helpen om tot meer bewustzijn en ontspanning te komen. Vervolgens zullen ook een aantal lessen worden gewijd aan het opbouwen van energie, waardoor kracht weer kan worden opgebouwd.

Door: Lisette