Fleur Kooiman (43) is een creatieve duizendpoot die mensen wil inspireren hun eigen-wijsheid te volgen. Dit doet ze door illustraties met teksten te ontwerpen, die ze inzet bij haar coaching. Daarnaast is ze moeder van Hugo (2,5 jaar).Mede dankzij yoga is ze grotendeels van haar hernia hersteld. In de aktiviteitenkalender van oktober 2022 heb je al kennis met haar kunnen maken. Toen was het schrijven van haar boek ‘Een hernia, wat nu?’ nog in volle gang, inmiddels is haar boek af. Hierin deelt ze haar ervaringen en welke mogelijkheden tot genezing er zijn bij een hernia. Tijd voor een tweede interview over haar boek, de rol van yoga en haar drijfveren.

Waarom heb je dit boek geschreven?

Ik begon aan het boek, terwijl ik zelf aan het herstellen was van een hernia. Nadat ik een aantal keer een verkeerde diagnose kreeg en zelf niet inzag dat ik tijdelijk wat rustiger aan moest doen, kon ik vrijwel niets meer vanwege de pijn.
De neurochirurg en neuroloog adviseerden een operatie, maar ik besloot te proberen om op natuurlijke wijze te herstellen. Opereren kon altijd nog, dacht ik. Het resultaat was dat ik voor ongeveer 97% herstelde zonder operatie. Gedurende het hele traject, van aanvang van de klachten tot het herstel, mistte ik passende informatie. Het voelde alsof iedere behandelaar een ander stukje van de puzzel behandelde, terwijl het elkaar zo mooi aan zou kunnen vullen. Ik ontdekte dat anderen hier ook tegenaan liepen en besloot informatie te verzamelen door middel van interviews en deze te bundelen in een boek. Ik interviewde artsen, therapeuten en voormalig patiënten en leerde veel over mogelijke oorzaken, wel of niet opereren en adviezen voor herstel. Geleidelijk aan ontwikkelde het boek en werd het steeds uitgebreider. Door de hernia heb ik mezelf beter leren kennen. Ik maakte de keuze om me niet te laten opereren, maar om mijn gedrag te veranderen. In plaats van mezelf door te pijn heen te pushen, zoals ik daarvoor deed, accepteerde ik de situatie en leerde ontspannen.

Je lichaam laat weten wat het nodig heeft, als je maar luistert. Ik wil mensen meegeven dat ze meer invloed op hun herstel uit kunnen oefenen dan ze denken.

Het is belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft en op de juiste wijze ondersteunt. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam in de meeste gevallen vanzelf herstelt, als je het geeft wat het nodig heeft. We zijn alleen geneigd om de signalen die ons lichaam geeft te negeren of niet op de juiste manier te interpreteren. Wanneer je de signalen van je lichaam en je emoties blokkeert, zet je jezelf als het ware vast en dat kan zich uiten in vervelende klachten. Ik denk dat deze klachten een uitnodiging kunnen zijn om te kijken wat je kunt veranderen.

Ik wil mensen graag inspireren om bewuster te leven, te reageren op wat hun lichaam aangeeft, hun talenten te benutten en een eigen weg te volgen.

Ik heb mezelf afgevraagd: wat klopt er niet in mijn leven? Wat kan ik zélf doen om te herstellen? Wat heeft mijn lichaam nodig om te herstellen? Het antwoord was in mijn geval zo duidelijk dat ik er niet omheen kon. Ik stopte tijdelijk met werken en startte met Yoga Nidra, dagelijkse ontspanningsoefeningen en meditaties. Uiteraard past dit niet bij iedereen, maar er is naar mijn idee voor iedereen wel iets passends te vinden.

Hoe heb je het hele traject aangepakt?

Het klinkt misschien gek, maar ik ben gewoon begonnen. Stap voor stap. Eerst mensen benaderen of ze mee wilden werken, vervolgens die verhalen uitwerken, toestemming vragen, redigeren, vormgeven, een website met webwinkel maken en dan promoten. Mijn eigen verhaal en inzichten ontwikkelden zich tussentijds en werden steeds helderder. Door het te schrijven begreep ik waarom ik het schreef.

Hoe lang heb je over het schrijven gedaan?

Ik startte in 2018 tijdens mijn herstel met het interviewen van (voormalig) herniapatiënten. Dit deed ik naast mijn werk als fotografe, het geven van yogalessen en coaching. In de tussentijd kregen we een kindje. Toen heb ik er 1,5 jaar niet aan gewerkt.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Eigenlijk is de inspiratie er altijd. Als ik op de fiets zit, onder de douche sta, wandel en mediteer. Er komen altijd wel ideeën en beelden op. Het heeft lang geduurd voordat ik dat goed kon filteren. Eerst wilde ik alles wel doen en kon ik niet kiezen. Nu weet ik beter wat er wel en niet past. Als ik wat meer ‘in mijn hoofd zit’ en veel nadenk, omdat er veel praktische dingen moeten gebeuren, dan hoor ik de fluistering van mijn intuïtie/hart minder snel. Het helpt om dan als het ware naar Ik wil mensen meegeven dat ze meer invloed op hun herstel uit kunnen oefenen dan ze denken achteren te stappen en om mijn zintuigen naar binnen te richten. Dan volgen de antwoorden direct. De ene keer hoor ik ze, soms zie ik het voor me, soms is het een weten. Ik luister er inmiddels naar. Het klopt altijd. Dit zogenaamde afstemmen heeft zich kunnen ontwikkelen dankzij de Integrale Yoga.

Hoe heeft Integrale Yoga jou geholpen?

In de jaren voor de hernia had ik diverse meditatie en yogavormen gevolgd. Tot ik de meditatielessen bij Lisette de Prez volgde en ontdekte dat deze manier bij me paste. Tijdens het herstel ben ik de rugyogalessen bij Sandra Koorneef gaan volgen. Daarna startte ik met de docentenopleiding voor Integrale Yoga, om mijn mindset verder te ontwikkelen, nog beter te luisteren naar mijn lichaam, tot diepe ontspanning te komen en mijn bewustzijn te vergroten. Bij de Integrale Yoga leerde ik met mijn aandacht bij de pijn te blijven en rustig door te ademen. Dan ontspanden mijn spieren en was het ongemak in een paar minuten verdwenen. Door de zachte strekkingen werden mijn spieren weer soepeler. Door de aandacht naar binnen te keren leerde ik ook beter de signalen van mijn lichaam aanvoelen.

Wat hoop je te bereiken met je boek?

In dit boek staan de verhalen van behandelaars uit de reguliere- en complementaire gezondheidszorg naast elkaar. Er wordt gesproken over de fysieke kant van een hernia, maar ook over de invloed van je emoties, je gedachten en hoe je deze kunt beïnvloeden voor herstel. De reguliere zorg richt zich met name op het aanpakken of onderdrukken van de klacht en de complementaire- ofwel alternatieve zorg kijkt ook naar de reden achter de klacht. Ik ben van mening dat bijvoorbeeld pijnstilling, fysiotherapie, Integrale Yoga, leren ontspannen en leren omgaan met emoties elkaar enorm goed kunnen aanvullen. Je pakt zowel de klacht als de oorzaak aan. Het boek is bedoeld om verschillende opties aan te dragen, zodat je een goed onderbouwde keuze kunt maken voor jouw persoonlijke situatie, in overleg met de juiste specialist. Ik hoop dat het boek bij mag dragen aan een bredere kijk op het begrip hernia en de manieren die het herstel hiervan kunnen ondersteunen.

Heb je tips voor iemand die voor de eerste keer een boek gaat schrijven?

Ik zou het iedereen aan- en afraden om een boek te schrijven. Het lijkt natuurlijk leuk om met een chai-latte in een koffietentje achter je laptop te zitten, maar het gaat ook gewoon door als je in een klushuis met een ziek kind op schoot zit. Je moet naar mijn idee een beetje gek zijn om een boek te schrijven en het echt heel graag willen. Het kost veel tijd, dus dat betekent dat je andere dingen niet kunt doen. Maar daarnaast is het fantastisch om iets mee te geven aan anderen waar je volledig achter staat. Het belangrijkste is dat je elke keer terugkomt bij jezelf en de reden dat je het doet, zodat je gemotiveerd blijft. Neem de tijd om het te laten rijpen. Dan komen de beste ideeën. Het lijkt natuurlijk leuk om met een chailatte in een koffietentje achter je laptop te zitten, maar het gaat ook gewoon door als je in een klushuis met een ziek kind op schoot zit.

Kunnen we nog meer boeken van je verwachten?

Ja, ik zou graag een boek schrijven over bewuster leven, intuïtie en frequenties. Maar dat idee mag eerst een tijdje ‘sudderen’. Ik mag me nog verder ontwikkelen. Heb jij een missie? Een sterke overtuiging van iets wat je in het leven komt doen? Wat een mooie vraag! Ja zeker. Ik hou ervan om dingen te maken: tekenen, schilderen, fotograferen en schrijven. Het organiseren van ontspansessies, retraites, meditatie momenten, het maken van kunst en mooie producten die de intuïtie, het geluksgevoel, plezier en bewustzijn vergroten. Dat zijn de dingen waar ik me op ga richten nu het boek af is. Ik wil mensen zo veel mogelijk inspireren om te leven vanuit hun hart & ziel. Dat betekent voor mij dat mensen ontdekken wie (of wat) ze zijn, luisteren naar hun intuïtie en van daaruit handelen. Als iedereen dit zou doen, zou de wereld een stuk mooier zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over Fleur of haar boek bestellen?

www.herniawatnu.nl

www.fleurie.nl