20 jaar geleden begon ik de yogalessen van mijn vrouw Erika Noorman te volgen. Ik was toen nog erg bezig met het ‘goed’ te doen en dat hele uur maar door te komen.
De jaren daarna merkte ik dat hoe langer ik yoga deed hoe meer ik mijn gedachten tijdens een yogales opmerkte. Dat waren overigens niet zulke positieve gedachten: Pffft wat is dit zwaar! Is het nog niet afgelopen? Zie je wel, yoga is niks voor mij. Ik kan er niks van en anderen wel. Ik ben echt de slechtste van de klas… Enzovoort. Misschien herken je hier een paar gedachten van.
Er waren zelfs momenten dat ik op de helft van de les de klas uit liep omdat ik het niet meer vol kon houden. Dat kwam niet door fysieke onmogelijkheden, maar door mijn negatieve gedachten.

Men zegt wel eens dat yoga pas begint op het moment dat je de mat afstapt en dat is voor mij helemaal waar. Op de yogamat werden mijn gedachten werkelijk uitvergroot en werd mij meer duidelijk hoe ik over mijzelf en situaties in het dagelijks leven dacht.
Later in het proces leerde ik mijzelf meer te ontspannen in de houdingen en wat ik merkte is dat na ongeveer 20/25 minuten ik ‘meer in mijn lichaam’ kwam, mijn hart meer open ging en dat muziek mij daarbij hielp. Tijdens de ontspanning naar het eind van de les toe (begeleid door meditatieve muziek) kwamen bij mij de tranen. Ik kon (en kan nog steeds) werkelijk verdrietig zijn om hoe ik over mijzelf dacht en die tranen gaven ‘lucht’ aan die gedachten: er kwam ruimte voor positieve gedachten en mildheid naar mijzelf.

Als ik daarna thuis of in de auto naar diezelfde yoga- en meditatiemuziek luisterde was dat verankerd aan het moment in de yogaschool en voelde ik weer dat mijn hart zich opende voor mijzelf en naar anderen. De muziek gaf mij kracht en positiviteit. Het bracht mij ook terug naar de wil om mijzelf beter te leren kennen.

Als ik yoga- en meditatiemuziek componeer ben ik steeds opzoek naar datzelfde gevoel: zachtheid, hart openend en rustgevend en dat is precies wat ik de mensen met mijn muziek graag wil geven. Mijn muziek helpt je om je hart te openen, dieper inzicht te verkrijgen maar je kunt er ook gewoon onbezorgd van muziek genieten.

Je kunt naar mijn nieuwste album Daivavani luisteren op Spotify en alle andere digitale muziekplatformen. Hopelijk kan mijn muziek een bijdrage leveren in jouw persoonlijke ontwikkeling.

Klik hier om naar Spotify te gaan.

Of bezoek mijn website: www.fredwestra.com

Fred Westra is componist en producer van yoga en meditatie muziek. Zijn muziek wordt door Integrale Yoga Nederland gebruikt voor lessen en meditaties op de Communitypagina.