Op 29 september was het 15 jaar geleden dat we ons yogacentrum aan de Heemraadssingel officieel openden.
Na een aantal jaar in het zakenleven te hebben gewerkt, besloten Agastya en ik dat het tijd was om weer een mooie plek in Rotterdam te zoeken voor een yogaschool.
We hadden eerder (van 1985 tot 1994 ) een mooi yogacentrum gehad in hartje Rotterdam. Sinds 1994 werden de lessen en opleidingen voortgezet aan de Bergsingel waar onze trouwe medewerkster Saskia Jonker (Mataji) een centrum had geopend in haar eigen huis.

Bij toeval, zoals dat heet, zagen we een aankondiging “te huur” op de Heemraadssingel en we besloten te informeren en zo begon het avontuur.
Want een avontuur werd het! In die 15 jaar die we nu op de Heemraadssingel zitten is er veel gebeurd, er is veel veranderd en er is veel hetzelfde gebleven.

Toen Agastya met yogalessen begon in 1983 was er nog weinig op dit gebied te vinden. Inmiddels is yoga zeer populair. De centra, studio’s en opleidingen zijn enorm toegenomen.

In 1984 ging ik zelf op yogales bij Agastya. Toen begon mijn eigen yogareis waardoor mijn leven in het teken van de Integrale Yoga van Sri Aurobindo en de Moeder zou komen te staan.
Anno 2021 staat het dat nog steeds, ik kan wel zeggen meer dan ooit.
Waar ik vroeger reguliere yogalessen gaf, zijn de opleidingen tot docent Integrale Yoga, de specialisaties en de Meesteropleidingen nu een dagtaak geworden.

Vanaf dag één draaide alles in dit centrum om het geestelijke, maar omdat wij dit altijd met Rotterdamse nuchterheid hebben gebracht, vonden velen hier een thuis.
Het centrum was en is een plek om yoga te beoefenen, zowel voor mensen die komen om lichaam en geest te ontspannen als voor de zoekers naar het innerlijke pad.
Ik hoor vaak dat juist voor die laatste groep dit centrum een plek is die ze nergens anders hebben kunnen vinden.
Zij die zoeken naar een ander jezelf dan de uiterlijke persoonlijkheid, komen er hier achter dat een ander jezelf, veel meer de moeite waard is dan ze dachten. Dat er een verborgen betekenis is achter alles in het leven, een andere kijk op het leven, een andere visie op yoga in het leven.

Door de jaren heen ben ik steeds meer de originele teksten van Sri Aurobindo en de Moeder gaan bestuderen. Het bestuderen en bespreken van deze teksten vormt inmiddels de basis van de vervolgopleidingen en de Meesteropleidingen.
Maar met boeken alleen kom je er niet. Op het pad van deze yoga, net als bij iedere andere yogavorm, moet de docent ook leerling zijn. Oefenen, ervaren, experimenteren, studeren, het is allemaal van groot belang.

Iedere wijze leraar weet dat je het meeste leert van onderwijzen.
Wat je zelf niet hebt ervaren kun je ook niet herkennen of aanwijzen bij de ander.
Agastya zei vaak: het yogacentrum is er voor jullie allemaal om te groeien.
Niet alleen voor de mensen die wekelijks een les komen volgen, niet alleen voor de deelnemers aan de opleidingen, maar ook voor alle yogadocenten die hun lessen hier geven.

Het centrum is een ontmoetingsplaats geworden voor zoekenden en werkers op het innerlijk pad. Hier vinden zij richting in de innerlijke ervaringen, hier ontmoeten ze gelijkgestemden, hier groeien ze in inzicht en ervaring.
Zo vaak hoor ik mensen zeggen: “ik ben zo blij dat ik hier met iemand over kan praten”, of “er is me vandaag weer veel duidelijk geworden.”

Met ons team aan docenten groeien we steeds meer naar een eenheid in diversiteit. We zijn allemaal anders, hebben allemaal een andere aanleg of specialiteit die we kunnen ontwikkelen. En toch leven we allemaal – in welke mate dan ook – voor en door deze yoga.
Ik zie steeds meer dat ieder op de eigen manier er een doel van het leven in gaat zien, een hulp en een kracht, een geluk en vreugde om te bestaan, te werken, samen te werken en te groeien in bewustzijn.

Verder, altijd maar verder.
Op naar de toekomst!

September 2021
Lopamudra