Over yogalessen

Vier jaar geleden ben ik begonnen met yoga. Dat vond ik best spannend. Ik begon met de beginnerscursus bij Miranda. Daar leerde ik de basishoudingen en maakte ik kennis met ademhalingsoefeningen en meditatie. Ik merkte al snel dat ik beter bewust werd van wat er in mijn lichaam en in mijn hoofd gebeurt. En dat het goed is om met afstand te kijken naar wat je voelt en wat er in je omgeving gebeurt. Maar vooral vind ik het heel ontspannend. Na een yogales slaap ik altijd heerlijk. Ik ging beter en bewuster adem halen, ook in mijn dagelijkse leven. Ik heb geleerd om beter in het moment te blijven, om me minder te laten leiden door wat er op mijn werk en in mijn privéleven gebeurt.
Na de beginnerscursus ben ik verder gegaan met de gevorderdencursus bij Soerya. Zo maak ik steeds weer kennis met nieuwe yogahoudingen. En Soerya besteedt ook aandacht in de les aan achtergronden en theorie van yoga. Van haar heb ik geleerd om stil te zijn, om mijn emoties een plek te geven. Dat is een proces waar ik iedere dag mee bezig ben.
Rust in mijn hoofd en in mijn lijf, een verrijking.
Als ik binnen kom in het yogacentrum, voel ik de rust en de warme aandacht, voor ieder die rust en ontspanning zoekt, ieder op zijn eigen manier.

Integrale yoga heeft me geleerd om bewust te ontspannen. Toen ik tien jaar geleden begon had ik al enige tijd een schildklierziekte die ervoor zorgde dat ik, zelf als ik sliep, nauwelijks kon ontspannen en uitrusten. Ik was zo gewend geraakt aan constant rennen en vliegen dat ik dat niet eens in de gaten had. De eerste les zal ik nooit vergeten. Het bewust aanspannen en ontspannen van spieren tijdens de oefeningen, en de meditatie daarna, zorgde ervoor dat ik, eenmaal thuis, twaalf uur achter elkaar heb geslapen.
Na die eerste yogales ben ik niet meer gestopt. Het centrum voelde snel vertrouwd en de docenten – ik heb van diverse docenten les gehad – stralen rust uit en nemen de tijd voor hun leerlingen.
Ik deed ook twee ademhalingscursussen en, tijdens de zwangerschap van mijn beide kinderen, zwangerschapsyoga. Een dergelijke ervaring als bij die eerste les heb ik niet meer gehad, maar ik deed en doe nog steeds ervaringen en inzichten op die ik meeneem in mijn dagelijks leven.
Yoga heeft me het belang van ontspanning en de balans tussen in- en ontspanning laten inzien én voelen. Ik ben ervan overtuigd dat het een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan mijn algehele gezondheid, en dat doet het nog steeds.

Bijna 3 jaar geleden heb ik een proefabonnement Yoga cadeau gekregen van een goede vriendin. “ik gun je de rust, het heeft mij veel goed gedaan”. Als christen had ik toch wat schroom aan het begin. Yoga had voor mijn gevoel wel een grote link met het hindoeïsme en boeddhisme, twee religies/levensbeschouwingen waar ik niet zoveel mee kon. Ik ging er veel over lezen op internet en las columns van christenen die yoga echt afraden omdat het juist niet tot God brengt, maar ervan af. “Omdat yoga lichaam en geest opent en er dan demonen kunnen binnentreden”. En had in christelijke kring ook wel wat moeite om te vertellen dat ik op yoga zat. Hmmm, daar zit je dan op je matje. Doe ik er goed aan? Toch heb ik doorgezet.

Ik merkte namelijk dat ik wel veel kwaaltjes had. Onrustig, ontevreden, steken bij de borst, stress…slecht slapen. Niet dat alles na drie jaar is opgelost, maar zeker voor een groot deel. Ik vond dat dat wel opvallend dat ik na een jaar yoga wel rustiger werd en erg genoot van de oefeningen en meditatie. En realiseerde me ook dat yoga mijn christen-zijn juist aanvult. Christenen zijn vaak alleen in het hoofd bezig en minder met het lichaam. Juist door de yoga merk ik dat ik rustiger word, tevredener en juist christelijk vrijheid meer kan ervaren.

De meditaties zijn gericht op stilte en focus op de ademhaling. En het denken even stilleggen is heel aangenaam. Ik probeer me tijdens de meditatie – als ik niet in slaap sukkel 😉 – ook op God te richten…als iedereen God, de bron van liefde, wat meer zou betrekken in het leven, zou de wereld er een stuk mooier uitzien. En heb zelf ook nog een hoop te leren ;)…gelukkig maar.

Dat ik lessen volg bij Integrale Yoga Nederland heeft best veel invloed op mijn dagelijks leven.
Ik zal drie voorbeelden geven: Ik kan mij op mijn werk – zeker wanneer het hectisch is -beter concentreren. Ook merk ik dat ik minder blessuregevoelig ben tijdens krachttraining in de sportschool. Maar het leukste is wel, dat ik op straat veel meer gedag word gezegd door onbekende mensen. Blijkbaar sta ik opener in het leven.

Zwangerschapsyoga

100% zeker kan ik zeggen dat de ademhalingsoefeningen mij door 3 uur persen (waarvan bijna 1 uur ophouden – roosademhaling) heen hebben geholpen.
Ook mijn partner heeft veel aan de partnerles gehad.

Ik kijk onwijs positief terug op m’n bevalling die heel voorspoedig verliep.
De ademhaling heeft me geholpen er goed doorheen te komen en ook nu als nieuwe mama heel fijn om door te ademen en lekker te ontspannen tijdens voeden en slapen.

Heel erg bedankt voor alle fijne yogalessen. Ik heb er heel veel aan gehad tijdens de bevalling (26 uur weeën weg puffen) en ook erna. Uiteindelijk is Stan geboren met een keizersnee. Yoga helpt me met ontspannen, naweeën wegpuffen en pijn in mijn rug en de wond te verlichten. Het herstel gaat gelukkig snel en Stan doet het goed, hij is een voorbeeldige baby.

Seniorenyoga

Enkele jaren geleden besloot ik opnieuw yogalessen te gaan volgen en meldde ik me aan voor de seniorenyoga bij Integrale Yoga Nederland. Van het begin af aan voelde ik me daar thuis.
Ik werd getroffen door de hartelijkheid van mijn medecursisten en de persoonlijke benadering van onze docente Mirjam. Het voelde snel alsof ik al jaren de lessen volgde.
Die lessen bestaan de eerste 45 minuten uit oefeningen waarbij aandacht is voor alle delen van het lichaam, steeds in combinatie met de ademhaling. Door deze concentratie op de ademhaling krijgen de oefeningen als het ware een extra dimensie en wordt het vaak ook makkelijker om ze goed te volbrengen. Overigens, als dat laatste eens een keer niet zo goed lukt, is dat nooit een probleem.Ieder doet wat op dat moment mogelijk is.
De focus op oefeningen en ademhaling maakt dat je even loskomt van alle dagelijkse beslommeringen en als het ware naar binnen keert. Dat wordt nog versterkt door de meditatie waarmee de les gedurende de laatste 15 minuten wordt afgesloten. Dat is een geleide meditatie: de docente neemt je mee op een tocht naar binnen en dat leidt tot een diepe ontspanning, een echt loslaten van alles. Naar dit onderdeel van de les kijk ik persoonlijk het meeste uit, omdat het mij werkelijk een gevoel van grote vreugde geeft. Het kost mij altijd moeite om weer “terug te gaan”.
Ik vind het ook opvallend dat we er daarna allemaal zo stralend en vredig uitzien.
Dat mooie gevoel probeer ik dan vast te houden, maar dat lukt natuurlijk lang niet altijd. Wel merk ik dat ik me in het dagelijks leven veel meer bewust ben geworden van mijn ademhaling en de concentratie daarop gebruik om eventuele stress het hoofd te bieden. Ook neem ik, geïnspireerd door de meditatieoefeningen, meer tijd voor even rust en afstand van wat “moet” en probeer ik zo mindful mogelijk te zijn.
Ik gun iedereen die yogalessen wil gaan volgen, dezelfde positieve ervaringen als ik heb.
Bij het Centrum voor Integrale Yoga Nederland gaan professionaliteit en aandacht voor jou als persoon als vanzelfsprekend samen.

Ik ben Marga ,bij..na 70 jaar en wil graag vertellen wáárom ik al 8 jaar geniet van de door Mirjam gegeven senioren yogales bij Integrale Yoga Rotterdam en laat mij door héél weinig tegenhouden de dinsdagochtenden.
Na lange revalidatie door een auto-ongeval met hersenletsel en whiplash als gevolg bleek het naast sporten een schot in de roos om yoga te gaan beoefenen en zo mijn nek sterk te houden, zodat ik “mijn leven” terug heb ook al is dat “aangepast”.
Bij de meditatie geleerd hóe te ontspannen, zodat ik nu gemakkelijker in slaap val en door de gedachte “hoofd aan touwtje”, schouders laag mijn nek ontzie en zo meer en langer genieten kan van iedere dag.
Niet alleen zijn mijn lichaam én geest weer in balans ook heb ik vriendinnen gemaakt ! Hóe mooi is dat !!!
En in een prachtig vooroorlogs pand te zijn waar de serene intieme sfeer je “pakt” en de warmte en aandacht van iedereen je omhuld is héél bijzonder en speciaal.
Ik hoop nog jaren fietsend vanaf Zuid te kunnen blijven komen en anders neem ik gewoon de Tram :- )

Senioren yoga is voor mij een wekelijkse lichamelijke ervaring van rust en kalmte.
De oefeningen zijn niet moeilijk en prettig traag met altijd een moment van reflectie na elke oefening.
Langzaam maar zeker vergeet ik de druk en het gebruis van de wereld en glijd ik weg in een stroom van lichamelijke ervaringen.
Hoe boeiend kan het eigen lichaam zijn. De reacties, de pijntjes, dat niet, dat wel, en hé, dat tot ook nog.
Steeds een beetje meer of vandaag een beetje minder. Dat mag ook. Je bepaalt het zelf.
Het laatste kwartier is meditatie met behulp van een transparant uitgesproken tekst.
Moeilijk te omschrijven wat het is maar voor mij is het een oefening in, gedachten en lichaam laten drijven zonder sturing of doel.
En heel soms ontstaat er een oceanisch ijl gevoel van zweven in licht, ruimte, water. Dat kan ik iedereen aanraden dat is geweldig.
Op de fiets terug is de Heemraadssingel een beetje anders. De bomen, de dieren, het licht, alles is meer aanwezig, helderder en mooier.

Qigong

Ik heb Qigong in China ontdekt en ga er nu hier in Nederland mee verder.
Qigong helpt mij door te ontwikkelen op een weg die ik bewust ben ingeslagen; meer verbinding met mijzelf en daardoor met anderen.
De dagen na de Qigongles heb ik meer energie en minder last van zinloos denken, malen in mijn hoofd.
De lerares Sanja ervaar ik als heel prettig en met een fijne doorgaande lijn. Voor mij kostte het in eerste instantie veel moeite om te komen. Inmiddels ga ik naar de lessen uitkijken en “spaar” ik gebeurtenissen op om tijdens Qigong los te laten.

Opleidingen

Rust geeft me veel inzichten maar regelmatig mis ik onze gesprekken de inzichten die je me elke week weer gaf. Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om bij jullie de opleiding te doen het maakt me een gelukkiger mens die nog een lange weg te gaan heeft.

Ongeveer 10 jaar geleden kwam de yoga op mijn pad. Toen ik voor het eerst de deur van het yogacentrum ​in Rotterdam binnenstapte voelde het alsof ik thuis kwam. Altijd wetende dat er meer is dan wij kunnen zien en voelen. Niets zweverigs, maar een bevestiging dat wij als mens door ons drukke bestaan, door alle afleidingen, onszelf zijn kwijt geraakt. Wat voelt het fijn om stap voor stap weer in contact te komen met wie ik echt ben. Weer te leren zien, weer te leren voelen en weer te leren ervaren……..zuiver en zonder afleiding.

Ik ben Rianne en ben voor het 2e jaar bij jullie op de opleiding Integrale Yoga opleiding docenten. Ik ben bijzonder blij met de opleiding en de kennismaking met integrale yoga. Ik ondervind veel rust en ontspanning tijdens de zondagen maar ook in het dagelijks leven.
Ik geef nu ook lessen en ben heel blij deze vorm van yoga door te kunnen geven aan anderen. Mensen worden er blij van.
Ik ben erg blij met de manier waarop jullie lesgeven en ons verwennen met ruimte. Geen schriftelijke toetsen, geen druk, geen stress.Erg fijn hoe jullie dit aanvoelen. Het leven staat er al bol van en bij jullie kunnen wel dit kantelen en zo de wereld verder inbrengen.
Aandacht voor mezelf !
Ik ga nog heel lang door met Integrale Yoga voor mezelf en voor anderen.

Gezondheid

Gedurende een langere periode was ik mijn natuurlijke energie en herstelvermogen voor een belangrijk deel kwijt. Na enkel sessies heb ik deze weer teruggekregen, ik voel me weer sterk(er) en krachtig!

Met stress- en paniekklachten kwam ik bij Dennis. Ik heb veel baat gehad bij de behandelingen en ben van mijn paniekaanvallen af. Mijn energie is weer terug en ik ben signalen van mijn lichaam beter gaan begrijpen en herkennen.

Na jaren in de overlevingsstand en op doorzettingsvermogen geleefd te hebben wist ik niet meer wat ik zelf wilde en wat ik leuk vond.
Allerlei lichamelijke klachten zorgden ervoor dat ik via een vriendin met Dennis in contact kwam. Door zijn behandelingen en treffende voorbeelden ben ik steeds dichter bij mijzelf gekomen. Mijn behoeftes werden steeds duidelijker en ik leerde mijn lichaam weer voelen.
Aangevuld met de massages en het hara wandelen met Miranda heeft dit tot veel innerlijke rust en inzichten geleid. Ik wil beide ook super bedanken voor de liefde en zuivere intenties waarmee ze hun werk doen .

Gratis Integrale Yoga Magazine (4 x per jaar)

© Copyright - Stichting Integrale Yoga Nederland