Directe en persoonlijke begeleiding bij stress & burn-out | long covid | blessures

Speciaal voor mensen die als gevolg van stress niet meer goed kunnen functioneren in het dagelijks leven, hebben wij lessen voor herstel ontwikkeld.
Je kunt je hiervoor aanmelden en direct al beginnen. Yoga is een prima aanvulling op de reguliere behandeling of als eerste stap als je nog niet direct met reguliere behandeling kunt of wilt beginnen.

Wat kan je verwachten?

 • Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek (optioneel)
 • Binnen 2 weken starten met de yogalessen voor stress en burn-out
 • Kleine groepen
 • Praktische oefeningen die je gemakkelijk thuis nog eens kunt herhalen
 • Na de yogales is er de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een kop thee of koffie
 • Toegang tot aanvullende, optionele behandelingen binnen ons gezondheidscentrum

Yogales voor stress & burn-out

Bij overmatige stress treedt er een verstoring op in het functioneren van en het evenwicht tussen denken, emoties, energie en lichaam. In de yogalessen proberen we deze eerst tot rust te brengen om dan het evenwicht te leren herstellen. Hiervoor gebruiken we rustige fysieke oefeningen (hatha yoga), adem-, bewustwordings- en ontspanningsoefeningen.

Hatha Yoga (fysieke houdingen)

Bij stress spannen de spieren zich aan, de houding wordt krampachtig. In de yoga voor stressreductie zijn de fysieke houdingen gericht op ontspanning van de spieren.
Gaandeweg leer je ook te luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft. Dankzij de houdingen ga je het lichaam bewuster voelen, waardoor er meer lichaamsbewustzijn ontstaat. Zo kun je leren ook in het dagelijks leven je fysieke grenzen aan te voelen. Bovendien geven de houdingen het lichaam nieuwe energie, vitaliteit en kracht. Al tijdens de verschillende houdingen merk je dat het lichaam spanningen gaat loslaten, de zenuwen tot rust komen en er een verstilling in het hoofd optreedt.

Ademoefeningen

De adem speelt een belangrijke rol bij het loslaten van spanning en het opbouwen van energie.
Als de adem tot rust komt, komen lichaam en denken tot rust, de hartslag wordt positief beïnvloed en emoties komen tot rust.

Ontspanning

Om meer rust te ervaren in zowel het lichaam, het denken als de emoties, behoren ook korte ontspanningsoefeningen tot het programma.

Kennismakingsgesprek

In een eerste persoonlijk gesprek met een van onze docenten maken we kennis met elkaar en kunnen we bespreken waar je behoefte aan hebt in jouw herstelproces.
Dit gesprek is optioneel. Je kunt je ook aanmelden voor het stress en burn-out programma zonder dit gesprek te hebben gehad.
Je kunt al binnen twee weken met de yogalessen beginnen.
We raden je aan twee yogalessen per week te volgen. Dit mag natuurlijk ook minder of meer zijn. Bovendien heb je contact met je docent waar je mee kan bijpraten over het verloop van je herstel.

Abonnementen Yoga bij stress & burn-out

 • Proefles (gratis)
  Eenmalig kun je meedoen aan een S&B-les (te boeken via onze proeflesplanner)
 • Stress & burn-out 1 les per week (€ 65,00 per maand)
  1 kennismakingsgesprek met de yogadocent (optioneel)
  1 stress & burn-out yogales per week
 • Stress & burn-out onbeperkt (€ 99,00 per maand)
  1 kennismakingsgesprek met de yogadocent (optioneel)
  2 stress & burn-out yogalessen per week
  onbeperkte toegang tot de andere lessen
  1 coachingsgesprek met je yogadocent per maand (optioneel)

Lestijden Yoga bij stress & burn-out

DagLestijdLesruimte
Maandag11:30 – 12:30 Begane grond
Woensdag11:30 – 12:30ONLINE
Vrijdag11:30 – 12:30Begane grond

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van yoga. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat yoga onder andere kan helpen bij (het voorkomen van) stress gerelateerde klachten. Lichamelijke symptomen van stress, zoals verhoogde hartslag en bloeddruk, overactief zenuwstelsel en verhoogde cortisolniveaus bleken positief beïnvloed te worden door yoga. Ook komt uit meerdere onderzoeken naar voren dat yoga een effectieve en veelbelovende methode is als aanvulling op reeds bestaande behandelmethoden.

Juni 2012, op zaterdag kwam ik terug van een relaxte vakantie, zondagnacht kreeg ik bij de gedachte weer te moeten gaan werken een paniekaanval, maandagochtend zat ik bij de huisarts….”Burn-out”
Bij mij ging letterlijk het licht uit, ik kon ook echt helemaal niks meer! Heb een paar dagen in een donkere slaapkamer gelegen, kon geen licht en geluiden meer verdragen. Kon niet praten, alleen maar huilen.
Ik ben een therapie gestart, waarbij je werkt aan je lichaam, je emotie’s/ gevoel en je denken omdat deze factoren maken wie je bent!
Het piekeren hield ondanks therapie niet op, dus ik ging sporten…..mijn lichaam dacht daar heel anders over,
het ging gewoon niet! Dus ik dacht “dan maar yoga”. De oefeningen waren wel oké en tijdens de meditatie lag ik heerlijk te slapen.
Na een paar keer leek het wel of mijn rugpijn wat minder werd, mijn schouders minder pijnlijk, kon af en toe de meditatie volgen……..en werd het stiller in mijn hoofd.
Wat een verademing, eindelijk rust, ik was door de jaren heen vergeten wat dat was!!
Dus ik ging elke dag, het werd een behoefte, yoga om mijn lichaam & geest tot rust te laten komen.
Yoga is ook nu nog steeds mijn houvast, er zijn natuurlijk altijd gedachtes…..maar het gaat erom wat je met je gedachten doet! Piekeren blijkt ineens een keuze.
Ik wilde mijn ervaring ook delen met anderen, dus in 2013 ben ik bij IYN gestart met de docenten opleiding, daar is me geleerd hoe ik deze rust kan vasthouden temidden van een druk leven!
Oefeningen doen, ademhalen en mediteren als ik voel dat het weer druk wordt in mijn hoofd, het geeft mij een veilig gevoel….controle te hebben over mijzelf.

© Copyright - Stichting Integrale Yoga Nederland