Directe en persoonlijke begeleiding bij burn-out en long-covid

Speciaal voor mensen die herstellende zijn van burn-out of long covid hebben wij lessen voor herstel ontwikkeld.
Je kunt je hiervoor aanmelden en direct al beginnen. Yoga is een prima aanvulling op de reguliere behandeling of als eerste stap als je nog niet direct met een reguliere behandeling kunt of wilt beginnen.

Wat kan je verwachten?

 • Een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek (optioneel)
 • Binnen 2 weken starten met de burn-out/long-covid yogalessen
 • Kleine groepen
 • Praktische oefeningen die je gemakkelijk thuis nog eens kunt herhalen
 • Na de yogales is er de mogelijkheid om na te praten onder het genot van een kop thee

Yoga bij burn-out & long-covid

Wanneer we een langere periode niet goed kunnen functioneren, bouwen we in het lichaam spanning op. Bij overmatige stress, chronische vermoeidheid, kortademigheid en slaapproblemen treedt er een verstoring op in het functioneren van en het evenwicht tussen denken, emoties, energie en lichaam. In de yogalessen proberen we deze eerst tot rust te brengen om dan het evenwicht terug te vinden en het zelfherstellende vermogen van het lichaam ruimte te geven. Hiervoor gebruiken we rustige fysieke oefeningen (hatha yoga), adem-, bewustwordings- en ontspanningsoefeningen.

Hatha Yoga (fysieke houdingen)

In de yogalessen zijn de fysieke houdingen gericht op ontspanning van de spieren en ruimte maken voor de adem in het lichaam. Gaandeweg leer je ook te luisteren naar de signalen die het lichaam afgeeft. Dankzij de houdingen ga je het lichaam bewuster voelen, waardoor er meer lichaamsbewustzijn ontstaat. Zo kun je leren ook in het dagelijks leven je fysieke grenzen aan te voelen. Bovendien geven de houdingen het lichaam nieuwe energie, vitaliteit en kracht. Al tijdens de verschillende houdingen merk je dat het lichaam spanningen gaat loslaten, de adem ruimer doorstroomt, de zenuwen tot rust komen en er een verstilling in het hoofd optreedt.

Ademoefeningen

De adem speelt een belangrijke rol bij het loslaten van spanning en het opbouwen van energie.
Als de adem tot rust komt, komen lichaam en denken tot rust, de hartslag wordt positief beïnvloed en emoties kalmeren.

Ontspanning

Om meer rust te ervaren in zowel het lichaam, het denken als de emoties, behoren ook korte ontspanningsoefeningen tot het programma.

Aanvullende lessen

Veelvoorkomende klachten bij burn-out en long-covid zijn hevige vermoeidheid, verhoogde hartslag, kortademigheid en slaapproblemen. Speciaal voor deze en andere burn-out en long-covid klachten hebben we yoga nidra en ademlessen samengesteld. Hieraan kan je naar keuze deelnemen.

Yoga nidra

Bij deze integrale ontspanningstechniek wordt het lichaam in een toestand van halfslaap gebracht. Hierdoor komt het zenuwstelsel tot rust. Het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Tevens helpt yoga nidra de nachtrust te verbeteren en energie beter te laten stromen.

Adem en ontspanning

In de yogalessen wordt al met ademhaling geoefend maar in de speciale ademlessen gaan we dieper in op de ademhaling die vaak verstoord raakt door stress en long covid.
Verschillende ademtechnieken worden gebruikt om de longen te reinigen en de ademcapaciteit te vergroten. Er zijn ademoefeningen om lichamelijk en geestelijk te ontspannen, om te reinigen, energie op te laden en weerstand en kracht te vergroten. Het terugvinden van de natuurlijke ademhaling en het opbouwen van de vitaliteit is een enorme hulp bij herstel.

Kennismakingsgesprek

In een eerste persoonlijk gesprek met een van onze docenten maken we kennis met elkaar en kunnen we bespreken waar je behoefte aan hebt in jouw herstelproces.
Dit gesprek is optioneel. Je kunt je ook aanmelden voor de yogalessen zonder dit gesprek te hebben gehad.
Je kunt al binnen twee weken met de lessen beginnen.
We raden je aan twee yogalessen per week te volgen. Dit mag natuurlijk ook minder of meer zijn. Bovendien heb je contact met je docent waar je mee kan bijpraten over het verloop van je herstel.

Abonnementen Yoga bij stress & burn-out

 • Proefles (gratis)
  Eenmalig kun je meedoen aan een yogales bij burn-out en long-covid (te boeken via onze proeflesplanner)
 • Yoga bij burn-out/long-covid 1 les per week (€ 66,00 per maand)
  1 kennismakingsgesprek met de yogadocent (optioneel)
  1 stress & burn-out yogales per week
 • Yoga bij burn-out/long-covid onbeperkt (€ 101,00 per maand)
  1 kennismakingsgesprek met de yogadocent (optioneel)
  2 od 3 burn-out/long-covid yogalessen per week
  onbeperkte toegang tot de andere lessen
  1 coachingsgesprek met je yogadocent per maand (optioneel)

Lestijden Yoga bij burn-out & long-covid

DagLestijdSoort les
Maandag11:30 – 12:30 Yoga bij burn-out & long-covid
op locatie en online
Dinsdag11:30 – 12:30Adem en ontspanning
Yoga nidra

Deze lessen worden om en om gegeven, dus de ene week yoga nidra de andere week adem
Woensdag11:30 – 12:30Yoga bij burn-out & long-covid
op locatie en online
Vrijdag11:30 – 12:30Yoga bij burn-out & long-covid
op locatie en online

Wetenschappelijk onderzoek

Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van yoga. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat yoga onder andere kan helpen bij (het voorkomen en herstellen van) stress en vermoeidheid gerelateerde klachten. Lichamelijke symptomen van stress, zoals verhoogde hartslag en bloeddruk, overactief zenuwstelsel en verhoogde cortisolniveaus bleken positief beïnvloed te worden door yoga. Ook komt uit meerdere onderzoeken naar voren dat yoga een effectieve en veelbelovende methode is als aanvulling op reeds bestaande behandelmethoden.

Juni 2012, op zaterdag kwam ik terug van een relaxte vakantie, zondagnacht kreeg ik bij de gedachte weer te moeten gaan werken een paniekaanval, maandagochtend zat ik bij de huisarts….”Burn-out”
Bij mij ging letterlijk het licht uit, ik kon ook echt helemaal niks meer! Heb een paar dagen in een donkere slaapkamer gelegen, kon geen licht en geluiden meer verdragen. Kon niet praten, alleen maar huilen.
Ik ben een therapie gestart, waarbij je werkt aan je lichaam, je emotie’s/ gevoel en je denken omdat deze factoren maken wie je bent!
Het piekeren hield ondanks therapie niet op, dus ik ging sporten…..mijn lichaam dacht daar heel anders over,
het ging gewoon niet! Dus ik dacht “dan maar yoga”. De oefeningen waren wel oké en tijdens de meditatie lag ik heerlijk te slapen.
Na een paar keer leek het wel of mijn rugpijn wat minder werd, mijn schouders minder pijnlijk, kon af en toe de meditatie volgen……..en werd het stiller in mijn hoofd.
Wat een verademing, eindelijk rust, ik was door de jaren heen vergeten wat dat was!!
Dus ik ging elke dag, het werd een behoefte, yoga om mijn lichaam & geest tot rust te laten komen.
Yoga is ook nu nog steeds mijn houvast, er zijn natuurlijk altijd gedachtes…..maar het gaat erom wat je met je gedachten doet! Piekeren blijkt ineens een keuze.
Ik wilde mijn ervaring ook delen met anderen, dus in 2013 ben ik bij IYN gestart met de docenten opleiding, daar is me geleerd hoe ik deze rust kan vasthouden temidden van een druk leven!
Oefeningen doen, ademhalen en mediteren als ik voel dat het weer druk wordt in mijn hoofd, het geeft mij een veilig gevoel….controle te hebben over mijzelf.

Na een halfjaar long-covid ging bij mij het licht uit: ook nog een burn-out. Via via hoorde ik over deze yogalessen. Dit bleek voor mij een schot in de roos.
Het tempo van de lessen ligt prettig laag en de oefeningen zijn eenvoudig. Je volgt de lessen met een klein groepje mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren. Het viel mij bij de proefles op dat ik compassie voelde voor anderen, maar tegelijkertijd erg streng was naar mezelf.
Gelukkig herinnerde de docent er steeds aan om niet over de grenzen van je lichaam te gaan. Na verloop van tijd ging dit als vanzelf en nu ben ik zoveel zachter naar mezelf.
Nadat mijn burn-out een jaar geleden voorbij was ben ik deze yogalessen blijven volgen.
De ontspanning en rust die ik ervaar door de (ademhalings) oefeningen helpen me erg bij mijn verdere herstel van long-covid.

© Copyright - Stichting Integrale Yoga Nederland