Nadi- en spierherstelyoga
30 uur

Veel mensen kampen tegenwoordig met fysieke klachten. In deze praktijkgerichte opleiding brengen we een verbinding tot stand tussen de traditionele yoga en de moderne anatomische kennis. Hierdoor kun jij jouw leerling of klant gerichter helpen.

Yogatherapie

Hatha yoga wordt therapie wanneer er gericht gewerkt wordt aan het herstellen van de gezondheid, bijvoorbeeld bij:

 • problemen aan de wervelkolom
 • pijn in de gewrichten
 • problemen aan de ademhalingswegen
 • stress, depressie en andere psychische problemen
 • problemen op het gebied van de spijsvertering

Bij hatha yoga ligt de nadruk op de duur waarin we in een houding blijven, bij yogatherapie ligt de nadruk op herhaling, versterken van de kleinere spiergroepen en mobilisering van de gewrichten. Daarnaast wordt er door middel van reflecterende vragen en bhavana’s gewerkt aan bewustwording van psychische onderliggende oorzaken van de klachten.

Drukpunten en nadi’s

Naast aangepaste hatha-yogaoefeningen leer je de belangrijkste nadi’s en vele drukpunten die helpen bij ontspanning en herstel van een verstoorde doorstroming. Je leert deze bij jezelf te onderzoeken en voelen/waarnemen. Dit zal mede het lichaamsbewustzijn verruimen en/of eventuele eigen fysieke klachten helderder maken. Daarnaast zullen we deze drukpunten-techniek ook op elkaar oefenen, zodat jij deze mooie methode door kunt geven aan mensen met fysieke klachten.

Deze opleiding is geïnspireerd op de Herstelmethode nadi- spiertherapie van Remo Rittiner.

De volgende onderdelen maken deel uit van deze opleiding:

 • Verbinding tot stand brengen tussen traditionele yoga en de moderne anatomische kennis.
 • Verbinding leggen tussen de in het oosten meer bekende Nadi’s/zenuwbanen en de westerse kennis over spieren en fascia.
 • Anatomie, de belangrijkste nadi’s en drukpunten.
 • Series effectieve houdingen vanuit de yogatherapie, gericht op klachten, zoals voet-, knie-, heup-/bekken-, rug- schouders-, nek- en hoofdklachten.
 • Jezelf in kaart brengen en leren een heldere anamnese te maken van leerlingen met klachten.
 • Ademhalingsoefeningen ter bevordering van zelfgenezing.
 • Zelfreflecterende vragen en Bhavana’s om inzicht te krijgen in klachten. Deze ontvangen en zelf leren schrijven.
 • Toegankelijke korte meditaties

De lesdagen worden opgedeeld in 2 lesblokken:

09:30 – 11:00 Theorie en hatha yoga
11:00 – 11:30 Koffie/theepauze
11:30 – 13:00 Anatomie en drukpunten
13:00 – 14:00 Lunch

Basisopleiding Docent Integrale Yoga (deel 1 en 2) of een docentenopleiding bij een ander instituut.

Heb je geen yogadocentenopleiding gedaan, maar heb je wel veel yogaervaring en wil je deze opleiding volgen voor je eigen ontwikkeling, neem dan contact met ons op om te overleggen of de opleiding voor jou geschikt is.

€ 925,- voor 10 dagdelen van 3 uur.

Bij de kosten zijn inbegrepen:

 • Het boek ‘Herstelmethode nadi-spiertherapie van Remo Rittiner
 • Consumpties en uitgebreide lunch tijdens de gehele opleiding

Tijdsduur: 10 dagdelen van 3 uur
Inclusief lunch

Woensdag wekelijks
9 maart – 25 mei 2022
Meivakantie: 4 mei

Zondag 2e en 4e van de maand 11:30 – 15:30
11 september 2022 –  12 maart 2023
Herfstvak: 23/10; Kerstvak: 25/12 en 8/1

Donderdag wekelijks 11:30 – 15:30
9 maart – 1 juni 2023
Koningsdag 27/4; Meivak 4/5

Onze opleidingen zijn praktijkopleidingen.
De student moet rekenen op  1 tot 3 uur per 14 dagen, afhankelijk van je huidige kennis van anatomie en het aanpassen van houdingen.
De tijd dient om zich oefeningen eigen te maken, het lesgeven te oefenen en de gegeven theorie te bestuderen.

Deze module wordt afgesloten met het Certificaat Nadi-spierherstelyoga | 30 uur.
De cursist wordt geacht niet meer dan 1 lesdag van de opleiding te missen.

Leuk dat je belangstelling hebt voor onze opleidingen!

Klik hier om ons te laten weten welke opleiding je wilt gaan volgen.

Dan nemen wij contact met je op.

Graag tot ziens!

Deze specialisatie wordt gegeven door Carolina. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van lichamelijke klachten. Door haar jarenlange ervaring, zowel als leerling alsook als docent, weet ze jou aanwijzingen te geven om het lichaamsbewustzijn te verruimen.

Carolina volgde na alle IYN opleidingen diverse nascholingen bij Remo Rittiner en Christoph Kraft in Duitsland en wil deze kennis graag delen met haar yogacollega’s in Nederland.

Remo Rittiner is mede door zijn intensieve studie van anatomie en meditatie een zeer bekende yogaleraar in Duitstalige landen. Hij beoefent al zo’n 20 jaar yoga volgens de leer van Krishnamacharya, bekwaamde zich in de Ayurveda-leer bij David Frawley en leerde technieken van de Spierfunctionaliteitstherapie bij Dr. med. Harald Daub.

 • Ik heb nog niet veel ervaring als yogadocent, kan ik toch deelnemen?
  Omdat er dieper ingegaan wordt op bepaalde onderwerpen uit de yogatradities, is het van belang dat er een basisopleiding tot yogadocent is gevolgd, voordat men deel kan nemen aan deze specialisatie.
 • Ik ben geen yogadocent maar masseur of doe ander lichaamswerk. Kan ik deelnemen aan deze opleiding?
  Deze specialisatie is alleen te volgen voor mensen met een yoga docentenopleiding.

Lees hier de reacties van voorgaande deelnemers.

“Wat een prachtige opleiding!
Mijn ervaring is meer bewustwording van het lichaam, aandacht voor de spieren, de nadi’s , drukpunten, waardoor je je leerlingen veel beter kunt begeleiden bij specifieke klachten en/of lichamelijke beperkingen.
Wat subtiele bewegingen al teweeg kunnen brengen in het lichaam, heel bijzonder en verfijnd!! Yoga therapie helemaal van deze tijd en verweven in mijn yogalessen.
Met heel veel dank aan Carolina die deze opleiding vanuit passie en veel kennis geeft.”
Irma – Mica Yoga in Nootdorp

“In 2020 heb ik deze mooie opleiding mogen volgen. Later aangevuld met de workshop ‘Nadi-Spierherstelyoga bij Scoliose’. De opleiding is een aanrader voor iedere yogadocent. Niet in het minst omdat de lessen door de vrolijke, deskundige docent Carolina met veel humor worden gegeven. Maar het is ook een aanvulling en verrijking van je yogalessen. Je leert aanpassingsmogelijkheden van verschillende houdingen.
Vele oefeningen en houdingen gebruik ik tijdens mijn easy-yoga-en stoelyogalessen.
Het was zo inspirerend, dat ik in 2021 mijn eigen praktijk Nadi-Spierherstelyogatherapie ben gestart.”
Karin – Anima4ever

“Met veel plezier heb ik in 2019 de specialisatie Nadi-en Spierherstelyoga gevolgd bij Carolina. Deze verdiepende opleiding is een mooie aanvulling op mijn andere opleidingen en geeft mij als yogadocente uitgebreide mogelijkheden om deelnemers die te maken hebben met specifieke klachten te begeleiden. In de opleiding is een goede balans tussen theorie en het oefenen met de materie. Carolina geeft duidelijke uitleg bij de theorie en begeleid de oefeningen op een prettige en open manier waardoor je goed leert voelen wat bepaalde oefeningen en houdingen in je lichaam in gang zetten.
Kortom, voor iedere yogadocent een aanrader!”
Hellen – Yoga by Hellen in Dirksland

“De cursus  nadi-spiertherapie heeft voor mij een nieuwe deur geopend. Het heeft me geleerd om verder te kijken dan de yoga houdingen. Ik heb geleerd dat bewegingen er zijn voor psychische ruimte, om bewegingen af te tasten en niet over je grenzen gaan.  Te kijken naar de stand en houding van het lichaam. Wat de oorzaak is van spanningen en hoe  je zelf-reflecterende vragen formuleert.
De combinatie van yoga en de nadi drukpunten die je leert aan te zetten in de les waren voor mij een eye-opener.
Door het enthousiasme van Carolina en de geweldige uitleg heeft ze mij geïnspireerd en heb ik al een aantal cliënten met succes behandeld en geef ik inmiddels een groepsles gericht op de nadi spierherstelmethode.
Dankjewel 🙏🏽”
Annie Funk – Yoga Pure Devotion in Bergen op Zoom

“Deze opleiding was echt een openbaring op het gebied van de toepassing van hatha yoga voor therapeutische doeleinden.
Veel houdingen doe ik zelf nog steeds of gebruik ik in mijn lessen. Mijn leerlingen vragen nu ook vaker naar oefeningen bij bepaalde klachten.
Carolina is een docente met veel lichaamsbewustzijn en ervaring. Dat heb ik als heel inspirerend ervaren.”
Soerya – Integrale Yoga Nederland

“Ik kom al sinds een jaar of 7 met veel plezier bij IYN. Daarvoor heb ik, bij een andere opleider, mijn bevoegdheid docent yoga behaald en in september 2019 ben ik bij IYN begonnen met de opleiding Nadi- spiertherapie.
Wat me in deze specialisatie aansprak is dat je dieper ingaat op de anatomie én de combinatie van yoga, de energiebanen en drukpunten. Ik hoopte met de opgedane kennis bij mijzelf maar ook bij anderen blokkades, fysiek of mentaal, te achterhalen en verzachten.
De stof is concreet en inspirerend en al snel ondervond ik het positieve effect van de oefeningen en het werken met de drukpunten. Het was fijn om met een klein groepje samen te ontdekken en met/op elkaar te kunnen oefenen. De studie ochtenden werden altijd afgesloten met een lunch die we in gezamenlijkheid met andere studenten nuttigden. Met elkaar genieten van een heerlijke maaltijd, ideeën en ervaringen uitwisselen of lekker even voor je uitstaren.
Carolina is een fijne docent. Zij legt helder uit, geeft je ruimte en is ervaringsdeskundige.
In mijn lessen pas ik regelmatig oefeningen uit deze opleiding toe en krijg daar positieve reacties op. Ik was net begonnen met het behandelen van mensen aan de hand van drukpunten in combinatie met oefeningen maar toen brak de Corona crisis uit. Ik wil daar snel weer mee verder gaan!”
Kira – Yogadocent
© Copyright - Stichting Integrale Yoga Nederland